Σε νέα ανάρτηση του σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης, ο δικηγόρος Λ. Βραχίμης, υποστηρίζει ότι η δικαστηριακή μεταρρύθμιση γίνεται μόνο μια φορά κάθε πενήντα χρόνια και δεν μπορεί να γίνει χωρίς να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαβούλευσης και να εξεταστούν διεξοδικά όλες οι επιλογές τους, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους δικηγόρους. Ναι μεν είναι διαδικαστικού χαρακτήρα η επερχόμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, αλλά θεωρεί απαράδεκτη τη δήλωση του Προέδρου της κ. Γιώργου Γεωργίου περί συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος.
Διαβάστε τη σχετική ανάρτηση:
Φαίνεται να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα η Συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της 2/9/2020. Πιο σημαντική είναι η θέση του ΠΔΣ ότι η συζήτηση των Νομοσχεδίων πρέπει να αναβληθεί για μετά την εκλογή του νέου Συμβουλίου του ΠΔΣ. Αυτό το αίτημα οφείλουμε ως δικηγόροι να προβάλουμε προς κάθε κατεύθυνση.
Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν υπάρχει κάτι το επείγον στην ψήφιση των Νομοσχέδιων. Το μόνο απόλυτα κρίσιμο θέμα από το οποίο εξαρτάται η έξοδος της δικαιοσύνης από το τέλμα, η δημιουργία ανεξάρτητης δικαστηριακής υπηρεσίας και ανεξάρτητου εποπτικού οργάνου, δεν περιλαμβάνεται στα νομοσχέδια.
Παράλληλα, από τη στιγμή που έγινε πρόσφατα διορισμός 13 νέων δικαστών και υπάρχει δυστοκία στο να βρεθούν περισσότεροι, και από τη στιγμή που δεν επιλύθηκε το κτιριακό και το θέμα της στέγασης του εφετείου (το Φιλοξενία δεν είναι λύση), η δημιουργία σήμερα νέων δικαστηρίων θα εντείνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα αντί να τα επιλύσει.
Δικαστηριακή μεταρρύθμιση γίνεται μόνο μια φορά κάθε 50 χρόνια. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν δεν εξαντληθούν τα περιθώρια διαβούλευσης και δεν εξεταστούν διεξοδικά όλες οι επιλογές. Τέτοια διαβούλευση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους δικηγόρους όχι λόγω συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος όπως εντελώς απαράδεκτα εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών σε σημερινές δηλώσεις του στη Νάταλυ Μιχαηλίδου του DeJure, αλλά γιατί ο ΠΔΣ έχει πολύ καλή αντίληψη των προβλημάτων του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και του τρόπου αντιμετωπισής τους. Καλύτερη ίσως από οποιοδήποτε άλλο. Οπότε δεν μπορεί να ληφθεί ορθή απόφαση αν δεν ακουστούν και αξιολογηθούν οι θέσεις και οι εισηγήσεις του.
Οι εμπειρογνώμονες του ΙΡΑ μας έχουν εξηγήσει ότι η δικαιοσύνη θα παραπαίει μέχρι να δημιουργηθεί νέα ανεξάρτητη δικαστηριακή υπηρεσία με επαγγελματίες managers κατά προτίμηση από τον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα υπέδειξαν ότι το θέμα της ανυπαρξίας μηχανισμών διοίκησης είναι τόσο κρίσιμο που πρότειναν τον άμεσο διορισμό manager στα δικαστήρια μέχρι να καταστεί δυνατή η δημιουργία της νέας ανεξάρτητης δικαστηριακής υπηρεσίας. Αυτό ας κοιτάξει το Προεδρικό και η νέα Υπουργός αν πράγματι ενδιαφέρονται για το καλό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και ας σταματήσουν να ασκούν παρασκηνιακά πιέσεις στη Βουλή να προχωρήσει στην ψήφιση των νομοσχεδίων της δικαστικής μεταρρύθμισης παραγνωρίζοντας την ανάγκη διαβούλευσης με αυτούς που έχουν καλύτερη εικόνα των πρόβλημάτων από οποιοδήποτε άλλο.
Διαβάστε επίσης: